op de voetbalvelden. U weet wel, "zijne daden benne groot".
05-06-1632 In juni 1632 werd kasteel "Ter Borch" te Roosteren verwoest door de troepen van Frederik Hendrik, de opvolger van Willem van Oranje. Met een leger van 30.000 manschappen was hij op weg naar Maastricht. Hij had in een rap tempo de steden Venlo (4 juni) Roermond (5 juni) en Sittard (6 juni) ingenomen. Maar ook op kasteel Ter Borch in Roosteren viel kennelijk nog wat te halen. In elk geval viel er nog genoeg te plunderen!
31-07-1632 Acht weken na het bezoek van Frederik Hendrik kwam Gottfried Heinrich Graaf zu Pappenheim (inderdaad, de naamgever van het gezegde "zijn pappenheimers kennen"), uit naam van zijn Duitse keizer naar ons gebied. Hij trok met zijn ruiterbenden door Susteren eveneens op weg naar Maastricht teneinde de Spaanse troepen in die stad te ontzetten. Waarschijnlijk dacht hij, dat zijn tegenstander Frederik Hendrik, acht weken eerder nog wat buit had achtergelaten op kasteel Ter Borch te Roosteren. Zijn troepen gingen er en passant nog even langs, en van wat er van kasteel Ter Borch nog over was werd op een grondige manier met de grond gelijk gemaakt. En wat deden de mensen van Roosteren en het vlakbij gelegen Dieteren en Susteren? Niets, helemaal niets. Zij stonden machteloos en konden blij zijn dat zij het er levend van af hadden gebracht. Zulke taferelen zouden zich nog heel wat keren voordoen in de daarop volgende 1½ eeuw.
28-08-1634 Op 28 augustus 1634 werd in de parochiekerk St. Salvator (Amelberga) begonnen met het bijhouden van het kerkelijk trouwboek. Het echtpaar Theodorus Schulpen en Agneta Stevens waren een van de eersten die werden ingeschreven (zie hierna onder 27-02-1636). Vóór die tijd werden zulke persoonlijke gebeurtenissen nergens en door niemand aangetekend. Het zou nog 175 jaar duren (begin 1800) voordat de gemeentelijke Burgelijke Stand werd ingevoerd.
Sept. 1634 In September 1634 breekt in Dieteren, Susteren en verdere omgeving een pestepidemie uit. Dit was aanleiding om in Dieteren een eigen kerkhof aan te leggen, ook al was Dieteren geen zelfstandige parochie. Waarschijnlijk heeft de pest in Dieteren behoorlijk huis gehouden, omdat de overheid van Susteren het wegens besmettingsgevaar onverantwoord vond de overledenen van Dieteren naar het parochiekerkhof van Susteren te vervoeren. Het is niet na te gaan of er ook familieleden (dus Schulpen's) onder de slachtoffers waren. Overledenen werden toen nog niet geregistreerd. Daarmee begon men pas in 1698.
27-02-1636 Het hierboven onder 28-08-1634 vermelde echtpaar Theodorus Schulpen - Agneta Stevens trouwde op 27-02-1636. Het echtpaar kreeg 4 kinderen, 3 zoons en 1 dochter. Theodorus zou de stamvader worden van stam B, de stam die zich voornamelijk in Susteren, later ook in Roosteren en Stevensweert ontwikkeld heeft. Zie stam B nr. 02-501.
12-12-1642 De Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman ontdekt een eiland nabij Australië, dat naar hem Tasmanië zal worden genoemd.
30-01-1648 Einde van de 80-jarige oorlog. De soevereiniteit van de Nederlandse republiek, bestaande uit de boven- Moerdijkse Provinciën incl. Zeeland wordt door de Europese heersers erkend. De grootmachten verzuimden echter de Maaslandse gebieden waartoe ook de latere provincie Limburg zou behoren, mede in de regeling te betrekken. Uit eigenbelang (wegens de strategische ligging in de Oost-West route tussen Rijn en Maas) kon men het niet eens worden. De hopeloze versnippering van dit gebied werd in stand gehouden, en zodoende werd de kiem gelegd voor 150 jaar lang oorlogen en ellende tussen de grootmachten, die in onze gebieden zouden worden uitgevochten.
01-06-1650 Vanwege het Bisdom vond een kerkvisitatie plaats in het dekenaat Susteren waarbij ook de St. Stephanus kapel van Dieteren niet werd vergeten. Er was dus wel een kapel in Dieteren maar nog geen volwaardige kerk. Het verslag vermeldt, dat er geen kerkattributen werden aangetroffen. Wel bevond zich op het pas aangelegde